Robert Fico o SPP pred voľbami v marci 2012 klamal, tvrdí SaS

15.02.2013 Bratislava

Bratislava 15. februára (TASR) – Politika Roberta Fica (Smer – SD) je plná klamstiev, pretože klame vždy, keď má k tomu príležitosť. Uviedol to dnes na adresu premiéra predseda opozičnej SaS Richard Sulík.

Reagoval tak na štvrtkové (14. 2.) schválenie prevodu tranzitného plynovodu zo Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) na jeho dcérsku spoločnosť Eustream vládou SR.

"Dva dni pred parlamentnými voľbami v marci 2012 Robert Fico označoval za krádež presne to, čo včera spravil. Vláda vo štvrtok odsúhlasila prevod tranzitného plynovodu z SPP na dcérsku spoločnosť Eustream. Presne toto Robert Fico označil dva dni pred voľbami za úplnú stratu vplyvu štátu. Je to čisté klamstvo, treba vždy nanovo a nanovo upozorniť, že náš premiér klame," vyhlásil predseda opozičnej strany.

Dva dni pred voľbami súčasný premiér podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Martina Chrena (SaS) zneužil "zákerne a podlo túto tému vo svojej volebnej kampani", pričom jeho vláda prevod nakoniec sama schválila. "My v zásade nekritizujeme krok odsúhlasenia prevodu, pretože dobre vieme, že kvôli európskym nariadeniam a smerniciam to urobené byť muselo. Vadí nám však, že je niekto schopný byť tak zákerný svojou povahou, že takúto legitímnu záležitosť zneužije na dehonestovanie svojich oponentov," povedal.

Vláda sa podľa neho teraz tvári, že tak ako mal byť prevod urobený v marci 2012 bol pripravený zle a že až teraz ho urobili správnym spôsobom, aby štát vo firme nestratil kontrolu. "To však nie je pravda. V ani jednom prípade by štát nestratil kontrolu nad aktívami tranzitného plynovodu," priblížil Chren.

"Ak pán Fico klamal dva dni pred parlamentnými voľbami, kde majú občania istotu, že im neklame dnes – napríklad v otázke kúpy materskej spoločnosti SPP, ktorú má štát podľa našich informácií kúpiť za 60 miliónov eur a v ktorom sa vytvára strata namiesto zisku," spýtal sa podpredseda SaS Juraj Miškov.

"Chcel by som preto vyzvať pána Fica, ak chce naozaj dokázať, že kúpa materskej spoločnosti SPP je pre štát výhodná, aby umožnil opozícii kontrolu nad takýmto obchodom a aby nominoval zástupcov opozície do pracovnej komisie, ktorá má pripraviť tento obchod, rovnako ako bol pán Fico za vtedajšiu opozíciu súčasťou privatizačnej komisie v časoch privatizácie SPP," dodal exminister hospodárstva.
 

Vyberte región